8 лютого 2018 року в МЗС України відбулося XXIII засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО

      Коментарі Вимкнено до 8 лютого 2018 року в МЗС України відбулося XXIII засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО

8 лютого 2018 року в Міністерстві закордонних справ України відбулося XXIII засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, учасники якого підбили підсумки роботи Комісії у 2017 році та окреслили основні напрями її діяльності на поточний рік.

Члени Комісії визначили, що забезпечення культурних та освітніх потреб осіб, що постраждали внаслідок російської агресії на сході України та тимчасової окупації Криму стане пріоритетом роботи Нацкомісії.

“В умовах війни та тимчасової окупації частини території нашої держави у співпраці з ЮНЕСКО маємо зосередитися на забезпеченні прав та свобод внутрішньо переміщених осіб у сферах компетенції Організації. Важливим пріоритетом залишається допомога кримськотатарському народу – як на території окупованого Криму, так і материкової України», – підкреслив заступник Міністра закордонних справ України, Голова Нацкомісії Сергій Кислиця.

Окрему увагу учасники засідання приділили моніторингу стану об’єктів культурної спадщини на території окупованого півострова, підготовці реєстру рухомих та нерухомих пам’яток та об’єктів України, що знаходяться в музейних фондах на території Криму, а також приєднанню України до Другого протоколу до Конвенції про захист культурних цінностей на випадок збройних конфліктів (1954 року).

Серед основних результатів роботи Нацкомісії у 2017 році було відзначено, зокрема, ухвалення двох рішень Виконавчої ради ЮНЕСКО «Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)», досягнення домовленості між Україною та Секретаріатом ЮНЕСКО щодо параметрів прямого моніторингу ситуації на окупованому півострові у сферах компетенції Організації, створення в Україні центру категорії 2 під егідою ЮНЕСКО на базі Малої академії наук України, відзначення на рівні ЮНЕСКО 100-річчя Національної академії наук України та 100-річчя з дня народження Василя Сухомлинського.

За інформацією сайту Постійного представництва України при ЮНЕСКО